14 május, 2007

Ingyen könyvek

Ma kivételesen délután mentem dolgozni az Oxfam-be, mert az egyik volunteer nem ért rá, délelőtt megy úgyis hárman vagyunk. Egy olasz nővel dolgoztam együtt, aki ugyan aranyos, de borzasztóan nem beszél szépen angolul.

Nem sokkal zárás előtt kiraktuk a régóta el nem adott könyvek egy részét. A rendszer ugyanis az a könyvesboltban, hogy pár hét után a könyvek lekerülnek a polcról. Egy részüket elküldjük más Oxfam boltokba, egy részük viszont sajnos Recyling Bag-be kerül.

A hivatali papír recycling itt úgy működik, hogy előregyárttott és matricázott nejlonzsákban az utcára kell kirakni az újrahasznosítható papírhulladékot. Ez egy picit ugyan csúnya, de az irodáknak biztos kényelmes. Aztán este jön egy autó, és összeszedi őket.

Nos, mi is ezt tesszük a könyvekkel. Csakhogy amikor mi kiraktuk a könyveket, akkor néhány ember úgy érezte, hogy ingyen könyvvásár van, és nekiálltak elhurcolni ezt-azt. Elég bizarr. Értem én, hogy ingyen van, meg különben úgyis a szemétbe kerülne. De meg lehet venni a boltban is, egyáltalán nem drágán. Furcsa mindenesetre az egész rendszer, de mi sem tudunk mást tenni, a bolt kicsi és a hátsó helységben éppen csak elférnek néha az új adományok. Régi könyveket tárolni esélytelen.

Nincsenek megjegyzések: