02 január, 2007

Néhány feketepont Dublinnak

Most, lassan egy hónap ittlét után, ismét piros- és fekete pontokat gondoltam osztani Dublinnak. Sajnos az utóbbi időben történt egy-két olyan dolog, ami miatt most feketéket kap. Talán majd ha itt a tavasz, és minden zöldebb lesz, kap pirosakat is. :)

Ugyan EU tagország, de nincsen normális szelektív szemétgyűjtés. Van egy-két szelektív szemét gyűjtő udvar, de nagyon kevés. Ha épp nem laksz a köelében, vagy nincs autód, akkor esélytelen, hogy használni tudd őket. Ez engem roppant mód bosszant.

A bankrendszer csapnivaló. Az még csak hagyján, hogy Proof of Address (lakcímigazolás) nélkül nem engednek bankszámlát nyitni, vagy társkártyát csináltatni. De a bank minden nap csak 10-16 óra között van nyitva, amikor ugye mindenki más is a munkahelyén van. Azonkívül az átutalás (Dublinon belül!) az valami hihetetlenül extra dolognak minősül. Egyszeri átutalást nem is nagyon tudnak teljesíteni, vagy legalábbis ezt állítják. Rendszeres átutalási megbízást már tudnak, de az is bonyolultan működik: telefonon regisztrálod a bankszámlaszámot, ahova utalni akarsz. Ezután vársz 5 munkanapot, és utána már - szerencsére interneten - nyugodtan át is utalhatsz. Na jó, telefonon is van lehetőséged azonnal utalni, de max. 500Eur-t, ami néha kevés. Pl. ha lakbért fizetnél, és az első adagot akarod hirtelen átutalni.

Az ATM-eknél rendszeresen látok 15-20 embert sorban állni, mert szeretnének pénzt felvenni. Ezt ugyan nem egészen értem, hogy miért van így. A boltokban, ha kártyával fizet az ember, van lehetőség készpénzfelvételre. Igaz, a kártyás fizetés enélkül is igen lassú, lehet, hogy emiatt nem szeretik annyira. Bár számomra még mindig inkább a lassú kártyás fizetés, mint a folytonos aprókeresgélés a kicsit még mindig ismeretlen Euró érmék között.

Az időjárást és a tömegközlekedés hiányát már említettem párszor, ha jól emlékszem. Bár a napokban megint meglepődtem azon, hogy itt esténként nem csak az úttesten, de a járdán is komoly forgalmi dugók tudnak kialakulni - a gyalogosok között.

Ja igen, a vízszolgáltatás. Nekünk mázlink van, a házban a földszinten van egy nagy kompresszor, az segít, hogy legyen víznyomás a csövekben. Ez a zuhanynál ugye aránylag fontos. De ahol ez nincs, ott lakásonként szerelnek fel ún. Power-Shower-eket, hogy ne a csak a zuhanyból véletlenül éppen kieső vízből lehessen tusolni.

Nincsenek megjegyzések: