13 július, 2006

Ha már megvan az indulási időpont...

... akkor nekiláthatsz tudakozódni. Mi például megnéztük az interneten az ír Department of Agriculture and Food honlapján, ahol nagyon szépen le van írva, hogy mi mindent kell elintézned, mielőtt a macskád utazásra késznek minősíthető. A lista hosszú, és időbe telik minden pontján végig menni.

Azt gondolom mondanom sem kell, hogy útlevélre feltétlenül szükség van. Ez némi adiminisztráció az állatorvosnál, nem nagy cucc. Ezen kívül kell még egy kis mikrochip a macskába, hogy a hivatalok számára kezelhetővé váljon a macska. Mert azzal, hogy Explorer, vagy Liza nem sokat tudnak kezdeni. Viszont körülbeül 14 darab számjegy már rengeteget mond nekik. A mikrochip szintén nem nagy ügy, az állatorvos pár másodperc alatt bejuttatja a macskába. Egy igen hatalmas (kb. 1,5mm-es átmérőjű) injekcióstűvel.

De a neheze csak most jön. Ha ezeken túl vagy, akkor elő kell venni a macska oltási könyvét. Ha még nem volt veszettség ellen oltva a macskád (a Liza még nem volt), akkor most meg kell tenni. Ez egy kicsit lassítja a folyamatot, mert az oltás után 3 hétig semmi mást nem tudsz csinálni, csak várni. Várni, hogy a macska termelje az antitesteket. Körülbelül 3 hét múlva, amikor már remélhetőleg elég antitestet megtermelt a macska, újabb látogatás következik az állatorvosnál. Most vért vesznek a kis négylábúból. Ehhez leborotválják egy picit az egyik mellső lábát, de a művelet nem tart sokáig és nem is nagyon fájdalmas. A fájdalmas részt neked kell átélned. A levett vért ugyanis egy németországi laborban vizsgálják meg, aminek a díja igencsak nagy érvágás. Pláne két macskánál...

Erre azonban feltétlenül szükség van, ugyanis Írország veszettség mentes övezet. Talán hallottál is már erről, és esetleg tetszett is, hogy ez milyen jó. Persze, ez nagyon remek. De az írek olyanok ám, hogy most már ragaszkodnak is ehhez az állapothoz. Így aztán veszett macskát, vagy olyat, akinél nem igazolható egészen biztosan, hogy nem veszett, be nem engednek az országba, maximum az első karanténig.

A vérvétellel tehát még nincs vége a dolognak. Ha megjött az eredmény, és megfelelő, akkor lehet örülni. És tovább várni. Egészen hat hónapig. Ebben az időben a macskának egy az írek által megfelelőnek ítélt országban kell tartózkodnia. Magyarország szerencsére megfelelő, tehát elutaznod nem kell. :) Ha ezt a hat hónapot nem várod ki, akkor jön az ír karantén. Ezt ugyan nem próbáljuk, de nem hiszem, hogy ez lenne a Cat Hilton.

Nincsenek megjegyzések: