12 augusztus, 2007

Cork, 2. nap

Reggel időben felkeltíünk, összeszedtük magunkat, majd lementünk reggelizni. Angol vagyis itt inkább ír és kisebb részben kontinentális reggeli volt a kínálat: bab paradicsomszószban, véres- és májas hurka, kis "kolbászkák", rántotta, tükörtojás, sült paradicsom. Volt ezenkívül toast kenyér, vaj, lekvár, müzlik, egy kis sajttál és gyümölcssaláta.

Reggeli után sétálgattunk még egy kicsit a városban, de megállapítottuk, hogy nekünk nem tetszik annyira, mint amire számítottunk mások véleménye alapján. Úgyhogy elég hamar tovább is indultunk.

A terv Midleton volt, ahol régebben volt egy Jameson whiskey lepárló, ami manapság múzeumként üzemel. Viszont még előtte letértünk Fota felé. Itt találtunk egy állatkertet, amit nem néztünk meg, mert hosszú volt a sor. Volt itt azonban egy hatalmas arborétum is, abban sétáltunk. Gyönyörű volt, mindenféle különleges külföldi fával és bokorral.

Aztán amikor végre sikerült menésre bírnom páromat, meg sem álltunk Midletonig. Ott kisebb kavargás után megtaláltuk a Jameson Distillery-t. Mázlink volt, alig 5-10 perccel azután, hogy odaértünk, indult is egy túra. Nekem nagyon tetszett a dolog, pláne összehasonlítva a Guiness Storehouse-zal. Ugyan ott is az eredeti épületben van a kiállítás, de itt nagyrészt érintetlenül meghagytak mindent. Az idegenvezetőnk lehetett volna jobb is, de azért nem volt rossz. Megtudtunk néhány különbséget az ír, a skót és az amerikai whiskey ill. whisky között, és megtanultuk, hogyan készül a whiskey. A legaranyosab számomra az volt, hogy John Jameson, aki alapította a Jameson Distillery-t, skót származású. :-)

Aztán jártunk még az Ormond Castle-ban egy igen rövid sétán, mert onnan siettünk tovább a Jerpoint Abbey-hoz. Az is nagyon jópofa volt, annak is volt még teteje is. Aztán hazafele még meglestünk egy dolment. Nagyon nehéz (számomra kb. lehetetlen) elképzelni, hogy hogyan rakták össze az őskorban, és hogyan maradt azóta is egyben.

Mivel időben beértünk Dublinba, még este elmentünk a macskákért. A terv szerint csak holnap reggel mentünk volna, de így jobb volt.

Nincsenek megjegyzések: