28 július, 2007

Newgrange

Ma buszos kirándulásra mentünk a vendégeinkkel. Ők találták ki, hogy szívesen megnéznék Newgrange-t. Ez egy régi temetkezési hely, ami a korán kívül (régebbi a piramisoknál), arról híres, hogy ide csak az év legrövidebb napján és elötte-utána két napig süt be a nap, különben nem.

A turistabuszra még éppen felfértünk, de már csak leghátul jutott hely nekünk. Ennek viszont az volt az eredménye, hogy semmit nem hallottunk az idegenvezetésből. Newgrange felé megálltunk több helyen is, egyszer még az út szélén is. Mert a mezőn bent volt egy szép régi kelta kereszt. Ezenkívül egy temető és később egy monostor mellett álltunk meg.

A monostornál idegenvezetést is kaptunk, az nagyon érdekes volt. Newgrange-ben is volt vezetésünk, de az már nem volt annyira meggyőző. A pasi picit sokat poénkodott, így valamennyire hitelét vesztette. De attól még jópofa volt a hely.

Newgrange-ben is hatalmas Visitor Centre jár a műemlékhez. Sőt, onnan a saját kisbuszaik vittek ki magához az építményhez. A visitor centre-ben volt étterem, kézműves bemutatók és vásár, audiovizuális előadások és állandó kiállítás is. Nagyon felkészültek voltak.

Nincsenek megjegyzések: