16 január, 2007

Dublinia és Christchurch Cathedral

Ma a Dublinia múzeumot látogattuk meg. Roppant jópofa egy hely, érdemes ellátogatni oda. Dublin középkori történelmét és a Viking világot mutatja be.

A leírásban nagyon hangoztatják, hogy van ott egy méretarányos makett Dublin belsejéről. Gondoltam, az biztos érdekes lehet. Nos, találtam jobb dolgokat is.

A múzeum 3 szintes, az első kettő Dublin a középkorban. Valójában nem középkori tárgyak vannak kiállítva, hanem minden el van készítve úgy, ahogy akkor volt. Nagyon jó díszleteik vannak, és sok mindent bemutatnak. Az első teremben például hirtelen egy dublini vásártéren találod magad. Az első pultra határozottan emlékszem, ott mindenféle halakat és szárnyashúst lehet venni, még hattyúhúst is. Az egészben az a jópofa, hogy egy csomó mindent ki lehet próbálni, megfogni, megszagolni, felpróbálni. Egy szinttel feljebb a mindennapi életükbe nyerhetsz betekintést. Ez kicsit hasonlít ahhoz, ahogy a Skanzenban van egy-egy ház berendezve. Itt csak egy terem az egész, de a "konyhában" ott vannak a tányérok, az ételek stb.

A felső szint pedig a Viking világról szól. Ez már jobban hasonlít egy hagyományos múzeumra, bár itt minden mai készítésű. De sok olvasnivaló van, és egy-két helyen még "igazi" vikingek is beszélnek magukról.

Utána megnéztük a Christchurch Cathedral-t, a kettő egy folyosóval össze van kötve. A katedrális is nagyon szép volt, főleg a padló maradt meg bennem, ami apró mintás csempével van kirakva. A kritpában is jártunk, ahol néhány igazán gyönyörű márványszobrot is lehetett látni.

Nincsenek megjegyzések: